Liebster Blog Award

Zwykły wpis

Dziś jeszcze nie będzie przepisu. Przepraszam za lekkie zaniedbanie bloga, ale chwilowo nie cierpię na nadmiar wolnego czasu. Mam nadzieję, że sytuacja przynajmniej trochę się niebawem poprawi i będę mogła nieco więcej pomieszać w garnkach, bo trochę mi tego brakuje. Tymczasem otrzymałam kolejne blogowe wyróżnienie – Liebster Blog Award od Dominiki, któej bardzo dziękuję za wyróżnienie 🙂

Zasady zabawy są proste

Wyróżnienie Liebster Blog otrzymywane jest od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawane dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechniania. Osoba z wyróżnionego bloga odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. Następnie również wyróżnia 11 osób (informuje je o tym wyróżnieniu) i zadaje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, z którego otrzymało się wyróżnienie.

Odpowiadam na pytania

  1. Co sprawiło, że bliżej zajęłyście się gotowaniem i poszukiwaniami kulinarnymi? W zasadzie to konieczność 🙂 Wyprowadziłam się z domu z umiejętnościami kulinarnymi ograniczającymi się do ugotowania wody na herbatę i przy dobrych wiatrach jajek na twardo. Po mniej więcej pół roku życia na mrożonych obiadach i wałówkach od rodziców zrobiło mi się słabo na myśl o kolejnym kurczaku po chińsku czy innym wynalazku ze sklepowego zamrażalnika i powoli, powoli, zaczęłam sama gotować. Okazało się, że nie tylko nie jest to czarna magia, ale nawet sprawia mi frajdę i tak jakoś wyszło, że stało się to moim hobby 🙂
  2. Co robicie w chwilach kiedy nie zajmujecie się gotowaniem? Pracuję, ćwiczę (ostatnio zaczęłam więcej biegać i okazało się, że nawet to lubię ;)), wykonuję czynności nielubiane acz konieczne, jak sprzątanie, pranie itp., czytam, spotykam się ze znajomymi… W zasadzie nic super szczególnego 😉
  3. Czy wspieracie się oprócz przepisów internetowych również książkami kulinarnymi, a jeśli tak to jakimi? Mam kilka książek kucharskich i lubię je czytać, ale… jak dotąd chyba ani razu nie ugotowałam nic w 100% z książki 😉 Raczej traktuję je jako lekturę do poduszki, ewentualnie źródło inspiracji, tzn. znajduję przepis, biorę z niego ogólną koncepcję, a potem kombinuję po swojemu 🙂
  4. Najulubieńsza potrawa? Chyba nie mam jednej najulubieńszej… W zasadzie nie ma chyba rzeczy, któych bardzo nie lubię jeść. Najbardziej lubię słodycze (o zgrozo!) i wytrawne dania ze słodkimi akcentami, np. z bakaliami albo suszonymi owocami.
  5. Bez jakiego składnika nie wyobrażacie sobie gotowania? Bez orzechów i bakalii właśnie. ZAWSZE mam w kuchni minimum ze 3 rodzaje orzechów i klka rodzajów suszonych owoców.
  6. Dzień bez …, to dzień stracony, no właśnie, bez czego? Bez kawy!
  7. Jakie jest wasze aktualne, niespełnione jeszcze, marzenie? Pojechać do Australii
  8. Wolicie gotować samodzielnie, czy wspólnie z kimś? Samodzielnie. W kuchni wzniecam wkoło siebie małe tornado, jestem strasznie nieporządna i całe pobojowisko sprzątam dopiero na końcu. Inna osoba z własną wizją i nawykami chyba by mi tylko przeszkadzała. Wyjątek to nowa świecka tradycja, którą rozpoczęłam z mamą – co roku przed Wigilią jadę do niej piec ciasta. Pierwszy raz pojechałam, bo mój piekarnik odmówił posłuszeństwa, ale tak mi się to spodobało, że w następnym roku piekarnik działał bez zarzutu, a ja i tak zaprosiłam się do mamy na przedświąteczne pieczenie 🙂 W tym roku też planuję.
  9. Czy były czasy, kiedy nie potrafiłyście ugotować nawet zwykłej kaszy, nie mówiąc o bardziej wyrafinowanych potrawach? Były – patrz punkt pierwszy 😉
  10. Jakieś twarde postanowienia na przyszły rok? Typu: nie będę więcej… albo: będę więcej… Jeszcze się nie zastanawiałam… Może „będę częściej się wysypiać”, bo ostatnio zaczynam zauważać, że pięć godzin snu na dobę to jednak ciut mało 😉 Ale jest tyle ciekawszych rzeczy do roboty 😉
  11. Co w gotowaniu (i jedzeniu) najbardziej Was cieszy? Jedzenie cieszy mnie samo w sobie 😉 Lubię jeść rzeczy smaczne. Uważam, że jedzenie powinno sprawiać przyjemność i jeśli jestem zmuszona zjeść coś co mi nie smakuje, bo po prostu nic innego nie ma albo bo tak wypada, mam poczucie zmarnowanej okazji do przyjemności. A w gotowaniu najbardziej mnie cieszy, kiedy inni doceniają efekty.

Uff, teraz trudniejsza część 😉 Moje nominacje:

  1. Roślinożerka
  2. Szpinakowa Wróżka
  3. Więcej yofu!
  4. Wegan Nerd
  5. I can’t believe it’s vegan
  6. Wegetarianka
  7. Veganizm – i życie jest pyszne
  8. Sur Nos Tables
  9. Mad Tea Party
  10. Happy Go Lucky
  11. Veganski Svemir

Moje pytania

  1. Jak do Waszej „niestandardowej” diety odnoszą się inni – rodzina, znajomi, przpadkowe osoby, które się o tym dowiedzą?
  2. Czy jest coś, czego kiedyś nie znosiliście a teraz bardzo lubicie albo odwrotnie (pomijam tu mięso, którego wszyscy nominowani „nie lubią”, ale nie koniecznie ze względów smakowych)?
  3. Popisowe danie, które rzuci na kolana każdego, niezależnie od preferencji dietetycznych (linki do przepisów mile widziane :))?
  4. Śniadanie na słodko, czy na słono?
  5. Czy jest danie niewegańskie/niewegetariańskie, za którym tęsknicie?
  6. Czy próbujecie „nawracać” innych na weganizm/wegetarianizm?
  7. Wierzycie w duchy (bo kto powiedział, że musi być tylko o gotowaniu ;))?
  8. Wasza pierwsza próba kuchenna w dzieciństwie? (nie musi być udana, ja np. w wieku jakichś siedmiu lat mało nie puściłam z dymem kuchni sąsiadki, kiedy razem z jej córką usiłowałyśmy smażyć jakieś racuchy ;))
  9. Potrawa, której przygotowanie jest tak upierdliwe, że nigdy nie zrobicie jej sami? Dla mnie to ciasto francuskie, a ostatnio doszły bajgle, które próbowałam upiec i mimo że w 100% przestrzegałam przepisu, co mi się rzadko zdarza, to guzik z tego wyszło 😛
  10. Z czego jesteście dumni?
  11. Jak wygląda Wasz typowy dzień?
Reklamy

One response »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s