Zrobiłam dziś domowe ciasteczka owsiane 🙂 Wyszły bardzo smaczne, pełne rodzynek i pestek. Nadają się na deser, słodką przekąskę albo nawet na śniadanie. Inspirowałam się przepisem z bloga Smak Imprezy. Moje ciasteczka są miękkie, jeśli wolicie bardziej chrupiące, trzeba piec je pewnie jakieś 10 minut dłużej.
Składmiki (na ok. 20 dużych ciastek)
- 3 i 2/3 szklanki płatków owsianych
- Puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego
- pół szklanki mleka sojowego (albo innego, wedle uznania)
- 1/3 szklanki nasion chia lub siemienia lnianego
- 1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej razowej)
- 2/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- pół szklanki pestek dyni
- dwie duże szczypty soli
- 2 łyżki miodu lub innego słodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika (lub mieszanki mielonego cynamonu, imbiru, kardamonu i goździków)
Przygotowanie
Mleko kokosowe i sojowe podgrzewamy w garnku (nie musi się zagotować, ale powinno być gorące. Dodajemy płatki i nasiona chia lub siemię lniane. Zostawiamy na jakieś 30 minut, aby płatki dobrze nasiąkły. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z masy formujemy spore kulki (jak na małe kotlecii) i układamy je na blasze przykrytej pergaminem lub matą silikonową> Rozpłaszczamy lekko dłonią i pieczemy przez 35-40 minut.
Smacznego
Jakie zdrowe i apetyczne 🙂 Z takimi dodatkami tworzą zdrowe śniadanie lub przekąskę
fantastyczne, zdrowe i pyszne 🙂 super
desery czekoladowe i ciasteczka owsiane!! the best:)
świetne ciacha, zrobiłam podobną wersję, zapraszam zaraz będą zdjęcia na blogu 🙂