Sezamki najprostsze jak się da

Zwykły wpis

Naprawdę, prościej się nie da 😉 Te sezamki mają aż dwa składniki. A smakują według mnie lepiej niż sklepowe 🙂 Małżonek, który ogólnie ze słodyczy najbardziej lubi kiełbasę i kiszone ogórki, też powiedział, że dobre, co poczytuję sobie za wielki komplement 🙂

Składniki

  • 300 g ziaren sezamu (jedna torebka)
  • 4 łyżki miodu (można użyć innego wegańskiego słodu, ale najlepiej trochę gęstszego o konsystencji zbliżonej do miodu, np. syropu daktylowego)

Przygotowanie

Sezam prażymy kilka minut na suchej patelni, często mieszając. Powinien zacząć intensywnie pachnieć i lekko się zrumienić. Miód podgrzewamy w małym garnuszku, aż stanie się płynny. Sezam przesypujemy do miski, wlewamy miód i szybko ale dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy mniej więcej po łyżce stołowej masy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem albo matą silikonową i formujemy ciasteczka. Najlepiej robić to mokrymi albo natłuszcoznymi rękami, bo sezam z miodem bardzo się klei.

Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wyjęciu koniecznie zostawiamy do ostygnięcia przed zdjęciem z blachy (gorące ciasteczka są zupełnie miękkie, ale kiedy ostygną, zrobią się chrupiące i bez problemu będzie można je zdjąć z blachy). Smacznego 🙂

Reklamy

6 responses »

  1. zrobiłam je kiedyś – pycha… dzisiaj właśnie :-)) powróciłam do tego przepisu i zaraz będę je robić znowu….:-))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s