Snack time, czyli pikantne chrupadło do zastosowań wszelakich :-)

Zwykły wpis

Dziś miał być przepis na pancakes z okazji Waniliowego Weekendu. Niestety, moja wizja przegrała w konfrontacji z rzeczywistością 😉 Po raz kolejny przekonałam się, że bezglutenowe pieczenie to wyższa szkoła jazdy – o ile to, co wyszło mi w efekcie końcowym (a czego nie można określić mianem pancakes ;)), było całkiem smaczne, to ze względów estetycznych absolutnie nie nadawało się dla publiczności większej niż jednoosobowa 😉

W związku z tym mam dla Was przepis na… hmmm… w zasadzie to pikantna wersja granoli. Mieszanka ziaren, pestek, orzechów, z dodatkiem pieczonej cieciorki. Doprawiona na ostro a’la gyros 😉 Smaczna. Do podjadania przed TV – na pewno zdrowsza niż chipsy. Do posypania sałatki zmaiast grzanek. Do zupy zamiast groszku ptysiowego. Do zastosowań wszelakich 😉

Składniki

suche

  • Szklanka płatków owsianych
  • Szklanka ziaren gryki (kasza gryczana niepalona)
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • garść migdałów
  • 2 garści orzeszków ziemnych
  • puszka (400g) cieciorki, dobrze odsączonej, można nawet osuszyć ją papierowym ręcznikiem

sos

  • 3 łyżki tahini
  • sok z jednej cytryny
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • ok. 1/4 szklanki wody
  • pieprz do smaku
  • ew. chilli do smaku

dodatkowo

  • łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • łyżeczka grubej soli (opcjonalnie)
  • ew. olej do wysmarowania blachy

Przygotowanie

Suche składniki mieszamy w misce. Skłaniki sosu miksujemy. Dolawamy do suchych i dokładnie mieszamy. Wykładamy na natłuszczoną lub przykrytą matą silikonową blachę. Pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach. W połowie pieczenia mieszamy, aby wszystko równo się zrumieniło. Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy dodatkową łyżeczką przyprawy do gyrosa i solą i mieszamy.

Myślę, że ze względu na dodatek cieciorki lepiej przechowywać w lodówce (oczywiście w zamkniętym pojemniku).

Advertisements

One response »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s