Owsiankowe pancakes

Zwykły wpis

Dziś mam dla Was pomysł na wybitnie zdrowe (ale smaczne ;)) śniadanie. Jakiś czas temu ktoś pytał w komentarzach, czy ekspresowe ciastko owsiane da się zrobić na patelni. No więc nie da się. Ale po sieci krąży sporo przepisów na pancakes z dodatkiem płatków owsianych. Na ich podstawie wykombinowałam swój własny. Placuszki są wilgotne i mięsiste (jakkolwiek to brzmi w przypadku potrawy wegańskiej ;)). Ciasto samo w sobie nie jest słodkie, ale trochę słodyczy dodają rodzynki, a poza tym dzięki temu można podać pancakes klasycznie po amerykańsku z syropem klonowym i nie zapaść w śpiączkę cukrzycową 😉 Świetnie sprawdzą się też inne dodatki – dżem, masło orzechowe, świeże owoce…

Składniki (na 7 sporych pancakes)

suche

  • pół szklanki mąki (użyłam orkiszowej)
  • pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta soli

mokre

  • opakowanie silken tofu (340 g)
  • pół dużego banana
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka syropu z agawy
  • czubata łyżka mielonego siemienia lnianego + 1/3 szklanki ciepłej wody

dodatkowo

  • duża garść rodzynek
  • olej do smażenia lub olej w sprayu

Przygotowanie

Siemię lniane rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy suche składniki. W inym naczyniu miksujemy mokre na jednolitą masę. Wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy do połączenia. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy porcjami masę (do odmierzania użyłam gałkownicy do lodów ;)) i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki przewracamy w trakcie smażenia kilka razy. U mnie cały proces smażenia trwał jakieś 7-8 minut. Podajemy ciepłe z syropem lub innymi dodatkami. Smacznego 🙂

Advertisements

2 responses »

  1. Muszę powiedzieć, że wszystkie przepisy z Twojego bloga bardzo mnie pociągają. Także staram się tworzyć nowe wegetariańskie połączenia i często korzystam z inspiracji płynących właśnie stąd. Pozdrawiam słonecznie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s