Bakaliowa sałatka brokułowa…

Zwykły wpis

… kolorowa, smaczna i zdrowa 🙂

Może na pierwszy rzut oka takie połączenie wydaje się dziwne,ale zaręczam, że sałatka jest naprawdę bardzo smaczna 🙂 Chrupiące surowe brokuły dobrze się tutaj sprawdzają, ale jeśli nie lubicie ich w takiej postaci, można je krótko zblanszować.

Najlepiej robić tę sałątkę dwuetapowo 🙂 Najpierw mieszamy brokuły z sosem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (może być nawet na całą dobę), aby przeszły dobrze jego smakiem, a niedługo przed podaniem dodajemy orzechy, suszoną żurawinę i makaron. Dzięki temu orzechy pozostaną chrupiące, a makaron nie rozmięknie.

Składniki (na 3 spore porcje)

  • jeden średni brokuł
  • ok. 200 g dowolnego krótkiego makaronu (ładnie wygląda różnokolorowy)
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • „mniejsze pół”puszki kukurydzy
  • duża garść suszonej żurawiny
  • sporo świeżo mielonego pieprzu

sos

  • pół szklanki jogurtu naturalnego (użyłam sojowego)
  • 2-3 łyżki musztardy
  • łyżeczka syropu z agawy
  • łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
  • szczypta czosnku w proszku
  • 2 spore szczypty soli

Przygotowanie

Brokuły dzielimy na małe różyczki (im mniejsze, tym lepiej). Wszystkie składniki sosu miksujemy, mieszamy z brokułami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Makaron gotujemy troszkę krócej niż podano na opakowaniu, żeby był „bardzo al dente”. Makaron i pozostałe składniki mieszamy z brokułami i sosem. Doprawiamy sporą ilością pieprzu i ewentualnie solą albo odrobiną musztardy do smaku.

Przepis dodaję do akcji Bakalie w kuchni i Sałatki bez majonezu.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s