Pikantna owsianka (savory oats)

Zwykły wpis

Dziś propozycja na obiad lub kolację do zrobienia dosłownie w 5 minut. W zasadzie to bardziej pomysł niż przepis, bo dodatki można właściwie dowolnie zmieniać, stosownie do zawartości lodówki i do aktualnego nastroju. Osobiście w Polsce nigdy się z czymś takim nie spotkałam, za to wygląda na to, że to popularny comfort food za oceanem. Nie pamiętam już, gdzie pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, ale pojawia się naprawdę na wielu blogach. Próbowałam zarówno wersji wegańskiej jak i serowej – obie są dobre. Wy też spróbujcie – warto mieć w zanadrzu przepis na coś ciepłego, kremowego, sycącego i ekspresowego zarazem 🙂

Składniki (na 1 porcję)

  • 1/3 – 1/2 szklanki płatków owsianych
  • trochę ponad szklanka wody
  • kostka bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

opcja wegańska

  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • czubata łyżeczka tahini

opcja serowa

  • ok. 1/3 szkalnki startego ulubionego sera (moim zdaniem lepiej się sprawdzają trochę ostrzejsze w smaku)

dodatki

  • gotowane lub pieczone warzywa
  • dowolna fasola
  • pestki z dyni, słonecznika itp.
  • liście szpinaku
  • podsmażone pieczaki
  • salsa
  • awokado
  • pokruszone krakersy
  • posiekany szczypiorek, natka itp.
  • podsmażone parówki sojowe lub tempeh
  • jajko sadzone
  • nie topiący się (zbyt łatwo) ser typu oscypek
  • cokolwiek Wam inwencja podpowie…

Przygotowanie

Nic prostszego 🙂 W małym garnuszku zalewamy płatki wodą  i często mieszając, gotujemy na średnim ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja lubię owsiankę o konsystencji gęstej zupy, od momentu zagotowania trzymam ją na palniku jeszcze jakieś 5 minut, ale to zależy od płatków. W razie potrzeby oczywiście można dolać trochę wody. Dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i dokładnie rozprowadzamy. Dokładamy starty ser lub płatki drożdżowe, musztardę i tahini w wersji wegańskiej i ponownie dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy dodatki wedle uznania i humoru. I gotowe – 10 minut nie minęło i na stole ciepła kolacja 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s