Marzenie wiewiórki, czyli bardzo orzechowa granola

Zwykły wpis

Uwielbiam orzechy! Wszystkie bez wyjątku. Myślę, że pod tym względem wygrałabym z niejedną wiewiórką 🙂 Mam dziś dla Was pyszną propozycję na zimowe śniadanko – mocno orzechową granolę, do której dodałam też ziarna gryki i quinoa, tak dla odmiany od tradycyjnej wersji opartej tylko na płatkach owsianych, i dla dodatkowych walorów zdrowotnych. Jeżeli nie macie gryki ani quinoa, można oczywiście użyć odpowiednio więcej płatków owsianych, albo mieszanki owsianych, żytnich, pszennych itp. Użyłam miodu, ale można go bez problemu zastąpić syropem klonowym, daktylowym albo innym wegańskim słodem.

Składniki

suche

  • szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki ziaren gryki (kasza gryczana niepalona)
  • 3/4 szklanki quinoa (lub kaszy jaglanej)
  • po dużej garści: orzeszków ziemnych, migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich
  • spora szczypta soli

mokre

  • 3 duże łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • ok. 1/2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie

Suche składniki mieszamy w misce. Mokre miksujemy na jednolity „sos”. Wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie, tak żeby słodki sos dotarł do wszystkich zakamarków 😉 Wykładamy na blachę do pieczenia posmarowaną olejem lub przykrytą pergaminem albo matą silikonową. Pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Mniej więcej co 15 minut mieszamy, żeby całość równo się upiekła i zrumieniła. Studzimy i przechowujemy w zamkniętej puszcze lub słoiku.

Przegryzamy co chwila, aby osłodzić sobie mroźny dzień. Chociaz u mnie za oknem tylko -12.9, więc w zasadzie to czuć wiosnę w powietrzu 🙂

Przpeis dodaję do akcji Festiwal Śniadaniowy

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s