Tortilla lasagne, czyli dwa w jednym

Zwykły wpis

Jeśli w Waszej lodówce tez poniewierają się placki tortilli, polecam Wam tę zapiekankę. Jest prosta, szybka i naprawdę smaczna. Skrzyżowanie tortilli z lazanią dało naprawdę fajny efekt.

Składnki (na 4 porcje)

  • pesto z białej fasoli (wszystko, co wychodzi z przepisu)
  • 4 placki tortilli
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • sól, pieprz i oregano do smaku
  • olej do wysmarowania formy

posypka „parmezanowa”

  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • ok. 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżeczka tahini
  • szczypta soli

Przygotowanie

Przygotowujemy pesto z fasoli według przepisu. Sos pomidorowy podgrzewamy na wolnym ogniu przez jakieś 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi o to, żeby odparować trochę wody i lekko zagęścić sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Ziarna sezamu prażymy przez kilka minut na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Składniki posypki umieszczamy w blenderze i miksujemy przez chwilę, do połączenia.

Dno tortownicy lub wysokiej formy do tarty smarujemy olejem. Następnie układamy wartstwami: tortilla, połowa pesto, tortilla, kilka łyżek sosu pomidorowego, tortilla, reszta pesto, tortilla, trochę więcej sosu. Wierzch równomiernie posypujemy posypką parmezanową. Zapiekamy 35-40 minut w 180 stopniach. Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym.

Smacznego 🙂

Reklamy

2 responses »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s