Sałatka niefotogeniczna ;-)

Zwykły wpis

Zrobiłam dziś przepyszną sałatkę! Naprawdę, jedną z lepszych, jakie udało mi się wyprodukować. Ale zrobienie jej przyzwoitego zdjęcia wykracza poza moje aktualne talenty i umiejętności fotograficzne 😉 Dlatego, by nie odbierać Wam apetytu, zdjęcia nie będzie 😉 Ale przepisem się podzielę, bo jest naprawdę wart wypróbowania. Bardzo, bardzo polecam. Inspirowałam się tym przepisem. U mnie to nie wygląda tak ładnie 😉 Ale za to jak smakuje!

Składniki (na 3 duże lub 4 mniejsze porcje)

  • Większe pół główki kapusty pekińskiej
  • duża marchewka
  • pół średniego brokuła
  • 2 garści krótkiego makaronu (użyłam razowego fussili)
  • 1-2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • kostka tofu (180 g)
  • ok. 3 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropel oleju sezamowego (opcjonalnie)

sos

  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • ok 5 łyżek (nieczubatych ;)) sosu sojowego
  • łyżeczka syropu z agawy
  • ok. 1-2 łyżki octu ryżowego (albo jabłkowego, winnego…)
  • spora szczypta chili w proszku lub łyżeczka bardzo ostrej salsy (u mnie salsa habanero – po spróbowaniu odrobiny „luzem” dym leci uszami ;))
  • woda, do uzyskanie pożądanej konsystencji. Użyłam ok 1/4-1/3 szklanki i sos był dość gęsty

Przygotowanie

Tofu kroimy w niedużą kostkę i mieszamy z 3 łyżkami sosu sojowego. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy tofu i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Makaron gotujemy al dente wedle instrukcji na opakowaniu. Brokuła dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 5 minut. Ja mam taki patent, że dorzucam brokuła pod koniec gotowania makaronu – zawsze potem jeden garnek mniej do mycia :). Marchewkę trzemy na tarce o większych oczkach, kapustę pekińską i cebulkę dość drobno siekamy.

Wszyskie składniki sosu miksujemy. Uwaga: nie używamy z przyzwyczajenia najwyższej mocy miksera, gdyż grozi to zbieraniem masła orzechowego ze ścian, co niestety miałam okazję przerobić w praktyce 😉 Makaron, tofu i warzywa wrzucamy do dużej miski i dokładnie mieszamy z sosem. ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe 🙂 Nalepsza jest, jeżeli tofu, makaron i brokuły są jeszcze ciepłe. Można też przygotować je wcześniej i przed dodaniem surowych warzyw podgrzać chwilę w mikrofalówce.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s