„Serowe” quiche z quinoa

Zwykły wpis

Fajna propozycja na szybki obiad albo kolację zainspirowana przepisem z bloga Hungry Hungry Hippie. Zrobiłam oczywiście wersję wegańską – jajka zastąpiłam tofu, a w celu uzyskania jajecznego zapachu dodałam trochę czarnej soli, ale bez niej teżna pewno będzie smaczne. Przepis można trochę dostosować do zawartości lodówki – np. myślę, że zamiast qionoa dobrze się sprawdzi kasza jaglana albo inna drobna, może nawet kuskus… Można też użyć innej zieleniny, jeśli nie macie akurat szpinaku, ewentualnie w ogóle pominąć aspekt zielony 🙂

Składniki (na 2 spore porcje)

  • ok. szklanki ugotowanej quinoa lub innej drobnej kaszy
  • kostka tofu (180 g)
  • 4-5 łyżek płatków drożdżowych (do smaku, zależnie od tego, jak bardzo „serowy” efekt chcecie osiągnąć, zauważyłam też, że płatki różnych firm różnią się, jeśli chodzi o intensywność smaku)
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka tahini (opcjonalnie)
  • ok 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • kilka suszonych pomidorów (użyłam suchych, ale mogą być też z oliwy)
  • garść szpinaku lub innych liści
  • sól do smaku
  • ew. czarna sól dla aromatu
  • ew. kilka oliwek do dekoracji i mieszanka przypraw kuchni włoskiej do posypania
  • olej do natłuszczenia naczynia

Przygotowanie

Suche suszone pomidory zalewamy gorącą wodą i odstawiamy mniej więcej na 10 minut (w przypadku pomidorów z oliwy oczywiście pomijamy ten etap ;)). Tofu, płatki drożdżowe, musztardę, tahini i wodę umieszczamy w blenderze. Dodajemy rozkruszoną kostkę bulionową i miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą zwykłą i ewentualnie czarną. Szpinak myjemy i siekamy niezbyt drobno. Suszone pomidory kroimy na nieduże kawałki. Masę z tofu mieszamy dokładnie z quinoa, dodajemy szpinak i suszone pomidory i ponownie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Można też użyć dwóch mniejszych foremek – będzie to nawet wygodniejsza opcja, bo quiche jest dosyć kruchy i przełożenie go na talerz w jednym kawałku wymaga odrobiny wprawy. Wygładzamy wierzch i dekorujemy połówkami oliwek. Można posypać przyprawą do kuchni włoskiej albo inną, którą lubicie.

Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Smacznego 🙂

Reklamy

2 responses »

  1. Witaj, ja dopiero raczkuję w temacie płatków drożdżowych, dlatego proszę Ciebie o radę które są najbardziej serowe w smaku?

    • Nie mam wielkiego powrównania, bo używałam tylko firmy Bio Futuro i były OK 🙂 Szczególnie fajny serowy efekt wychodził po dodaniu razem z płatkami drożdżowymi odrobiny musztardy i tahini.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s