Dip z suszonych pomidorów

Zwykły wpis

Kolejny dip/pasta do warzyw czy krakersów. Przygotowałam go na imprezę sylwetrową, ale zrobiłam jak zwykle za dużo, więc został już przetestowany w roli sosu do makaronu, smarowidła do kanapek i (po lekkim rozcieńczeniu) jako sos do pizzy. We wszystkich zastosowaniach sprawdził się przyzwoicie, zwłaszcza z makaronem – smakował podobnie do czerwonego pesto 🙂 Inspirowałam się przepisem z książki „Veganomicon” (Sun-dried tomato dip, str. 64) ale szczerze mówiąc, oryginalny przepis wyszedł zupełnie bez szału, więc trochę go podrasowałam po swojemu 🙂

Składniki

  • opakowanie płatków migdałowych (70g)
  • puszka białej fasoli (400g)
  • ok 1,5 szklanki suszonych pomidorów (suchych, nie z oliwy)
  • ok. 2 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej (można zastąpić miezanką bazylii, oregano i granulowanego czosnku)
  • szczypta czosnku w proszku
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka syropu z agawy
  • 4 czubate łyżeczki płatków drożdżowych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Suszone pomidory zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie płatki migdałowe miksujemy w blenderze na proszek. Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Pomidory odcedzamy, ale nie wylewamy wody, w której się moczyły, do zlewu, tylko zachowujemy na później. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Na początek dolewamy ok 1/4 szklanki wody z moczenia pomidorów i miksujemy na jednolitą (w miarę) masę. Jeśli jest za gęsta, a prawdopodobnie będzie, można dolewać po trochu wody i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Ewentualnie doprawić do smaku. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki dobrze się przegryzą.

Wpis dodaję do akcji Warzywa Strączkowe. Idealna akcja dla mnie – odkąd przestałam jeść mięso, nie wyobrażam sobie właściwie dnia bez warzyw strączkowych 🙂

Advertisements

3 responses »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s