Świąteczny pasztet z soczewicy

Zwykły wpis

Akcja Wegańskie Święta dobiega końca, więc rzutem na taśmę dodaję jeszcze jeden przepis – pyszny pasztet z soczewicy i cieciorki. Raczej nie sądzę, żeby zagościł u kogoś z Was na tegorocznym świątecznym stole 😉 Ale zdecydowanie warto go rypróbować – ma bardzo ciekawy smak, dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno, łatwo się kroi, dobrze się mrozi – same zalety 🙂 Przepis znalazłam na blogu Oh She Glows. Płatki owsiane i bułkę tartą z oryginalnego przepisu zastąpiłam mąką z cieciorki – za pierwszym razem dlatego, że mole zjadły mi bułkę 😉 Ale okazało się, że mąka cieciorkowa powoduje, że pasztet ma bardziej zwartą konsystencję i łatwiej go pokroić. No i chyba jest zdrowsza niż bułka tarta. Zmieniłam też słodką glazurę na wierzchu. Dodatek curry bardzo mi tutaj pasuje.

Składniki

  • trochę ponad szklanka zielonej soczewicy (surowej)
  • 1,5 szklanki mąki z cieciorki
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 2/3 szklanki ciepłej wody
  • jedna średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jedna marchewka
  • jedno nieduże jabłko
  • ok. 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • duża garść rodzynek
  • ok. 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia i wysmarowania formy

glazura

  • 2 łyzyżki ketchupu
  • 2 łyzki słodkiej musztardy (lub normalna musztarda i łyżka cukru)
  • ok .1,5 łyżeczki curry

Przygotowanie

Siemię lniane rozprowadzamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na bok. Soczewicę gotujemy do miękkości (ok. 25 minut, można to zrobić wcześniej). Cebulę drobno siekamy (można szybko zmielić w blenderze), czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i jabłko obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach (do osobnych naczyń). Orzechy kruszymy i podpiekamy kilka minut w 180 stopniach lub prażymy na suchej patelni.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę i czosnek na średnim ogniu, często mieszając. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy startą marchewkę i smażymy jeszcze jakieś 3 minuty. Następnie dodajemy starte jabłko, rodzynki, orzechy, tymianek, sól i pieprz i smażymy kolejnych kilka minut, nadal często mieszając.

3/4 ugotowanej soczewicy miksujemy w blenderze prawie na papkę. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, tzn: zmiksowaną i całą soczewicę, mąkę z cieciorki, siemię lniane i podsmażone warzywa. Na początek mieszamy łyżką, a potem wyrabiamy masę rękami, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Masę przekładamy do natłuszczonej keksówki i dokładnie ugniatamy. Składniki glazury mieszamy w małej miseczce i smarujemy wierzch pasztetu. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Przed próbą krojenia studzimy co najmniej 10 minut. Smacznego 🙂

To mój ostatni przepis w akcji Wegańskie Święta.

Advertisements

2 responses »

  1. Dziękuję bardzo za uczestnictwo w akcji „Wegańskie Święta”. Jak zapewne wiesz, przepisy zostaną złożone w bezpłatny e-book do ściągnięcia na stronie Stowarzyszenia Empatia; mamy nadzieję, że ta publikacja pomoże początkującym i mniej kreatywnym weganom zaplanować doskonałe święta. Na końcu znajdą się informacje o uczestnikach akcji i właśnie w tej sprawie piszę.

    Podamy adres bloga oraz podpiszemy autora: jak chcesz być podpisana? Swoim nickiem, imieniem i nazwiskiem, samym imieniem… Czy chcesz, żebyśmy zamieścili krótką informację o Tobie, taką, jak w profilu? Jeżeli tak, napisz proszę gotową formułkę (do 250 znaków) i prześlij mi ją. Przykładowe opisy:

    Azzahar mieszka w Poznaniu z kotem i kozą, prowadzi bloga Śmierć Kanapkom a w wolnych chwilach gra w Simsy.

    Anna Nowak z bloga WeganizmFTW jest 19-letnią warszawianką, studiuje socjologię i pomaga w schronisku dla bezdomnych rybek. Planuje osiąść na Suwalszczyźnie i hodować lamy.

    Tomasz G. jest weganinem od 5 lat i działa aktywnie w Stowarzyszeniu Empatia. Bloga Nie Zabijaj! założył 3 lata temu.

    Niezależnie od tego, na jaką formę się zdecydujesz – czy mamy nic o Tobie nie pisać, czy tylko podpisać, czy umieścić minibiografię napisz proszę do 30 grudnia na adres weganskieswieta@o2.pl na co się decydujesz. Jeżeli tego nie zrobisz, zostaniesz podpisana nickiem z bloga i podamy tylko jego adres.

    pozdrawiam,
    Azzahar

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s