Słoneczne curry z kalafiora i brukselki

Zwykły wpis

Dzień dobry 🙂 W natłoku wigilii pracowych, koleżeńskich, randek z Mikołajem w centrach handlowych i innych tradycyjnych elementów przedświątecznego szaleństwa nie bardzo mam czas gotować, więc postanowiłam wykorzystać ten czas na opróżnienie zamrażarki z zalegających od niepamiętnych czasów resztek. Dzięki temu zyskam miejsce na nowe resztki, które niechybnie pojawią się po świętach.

Dzisiaj jednak wyprodukowałam zupełnie od początku fajne żółte curry, w którym smak limonki i mleczka kokosowego przypomina o lecie i pozwala na chwilę zapomnieć o nocy polarnej, która do nas zawitała (dowodem na to, że mamy noc polarną, jest powyższe nieprzyzwoicie ciemna zdjęcie zrobione w południe przy całkowicie odsłoniętych oknach :P)

Składniki (na 2 duże porcje lub 3 małe)

  • kostka tofu (180 g)
  • pół mniejszego lub 1/4 dużego kalafiora
  • kilkanaście brukselek
  • puszka (200 ml) mleka kokosowego
  • łyżecka mielonego imbiru
  • łyżeczka ziaren kminku
  • ok. 2.5 łyżki curry. Ja użyłam mieszanki bardzo ostrego i łagodnego, ale to zależy od Waszych upodobań co do ostrości jedzenia
  • łyżeczka kukrumy
  • sok z 1 limonki
  • ok. 2 łyżki sosu sojowego
  • ok. 1,5-2 łyżki syropu z agawy

marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka syropu z agawy
  • sok z połowy limonki

oprócz tego

  • garść nerkowców
  • brązowy ryż do podania (użyłam jednej torebki, ale można trochę więcej)
  • olej lub olej w sprayu do smażenia

Przygotowanie

Tofu kroimy w kostkę. Mieszamy składniki marynaty, zalewamy nią tofu i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Kalafiora dzielimy na nieduże różyczki. Brukselkę myjemy, odcinamy korzonki i przekrajamy główki na pół. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub spryskujemy ją olejem w sprayu. Wrzucamy tofu i smażymy kilka minut na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż lekko się zrumieni. Zdejmujemy z patelni. Zmniejszamy ogień, dolewamy odrobiną oleju lib jeszcze raz spryskujemy sprayem. Wsypujemy przyprawy i smażymy przez jakieś dwie minuty, często mieszajac. Wrzucamy warzywa, dodajemy sok z limonki, syrop z agawy i wlawamy kilka łyżek wody. Mieszamy, aby warzywa pokryły się równo przyprawami. Smażymy jakieś 8 minut, od czasu do czasu mieszając i dolewając niewielką ilośc wody, kiedy cały płyn się wygotuje. Następnie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dokładamy tofu i ryż, mieszamy i na średnim ogniu gotujey jeszcze jakieś 3-5 minut. Na koniec dodajemy orzechy nerkowca. Przekładamy do mieseczek i konsumujemy 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s