Tarta z brukselką i nutą pomarańczy

Zwykły wpis

Ta tarta jest naprawdę niesamowita! Lista składników brzmi co najmniej dziwnie, ale efekt końcowy mnie osobiście powalił. Pieczona brukselka zyskuje fajną słodycz, a skórka pomarańczowa i kminek zdecydowanie nadają charakteru masie z tofu. Przy tym najwyraźniej smak jest bardzo serowy, bo babcia mojego męża po spróbowaniu była święcie przekonana, że tarta jest na bazie twarogu.

Trochę się martwiłam, jak wyjdzie tarta na drożdżowym cieście, ale potem pomyślałam sobie, że przecież pizza jest na drożdżowym i nie narzekam 😉 Ciasto wyszło miękkie, jak to drożdżowe, i dobrze skomponowało się z całością, ale jeśli wolicie, to wydaje mi się, że bez problemu można zrobić na kruchym spodzie. Oryginalny przepis znalazłam tutaj.

Składniki

Ciasto

  • ok. 250g mąki pszennej pełnoziarnistej albo orkiszowej
  • trochę ponad pół szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • paczka drożdży instant (7g)
  • łyżeczka cukru

Wierzch

  • 2 kostki tofu (po 180g)
  • niecała szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki mąki z cieciorki
  • 1,5 łyżeczki skórki pomarańczowej (granulowanej, np Kotanyi)
  • 1.5 łyżeczki ziaren kminku
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • łyżka syropu z agawy (lub innego łagodnego syropu)
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 20 brukselek
  • łyżka oliwy
  • olej i bułka tarta do formy

Przygotowanie

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Będzie dosyć luźne, ale nie szkodzi. Jeśli byłoby bardzo rzadkie, można dosypać trochę mąki. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Z brukselek odcinamy korzonki i kroimy główki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy brukselki i smażymy ok. 2 minuty. Następnie doleway mniej więcej 1/3 szklanki wody, szczyptę soli i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Tofu z mlekiem roślinnym, mąką z cieciorki i przyprawami miksujemy na masę. Nie musi być super kremowa, nawet fajnie, jeżeli będzie miała konsystencję twarogu.

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Formę do tarty smarujemy olejem  i wysypujemy bułką tartą. Dno wykładamy ciastem. Najlepiej zrobić to mokrymi albo natłuszcoznymi dłońmi – wtedy mniej się klei. Na wierzchu rozprowadzamy masę z tofu a na niej układamy połówki brukselek, lekko wciskając je w masę. Pieczemy 40 minut. Przed krojeniem studzimy tartę przez jakieś 10 minut.

Na zimno też jest super 🙂

Reklamy

2 responses »

  1. Pingback: Miniaturowe dynie nadziewane tofu « Z pamiętnika wegetarianki

  2. Wypróbowałam… bardzo ciekawy smak, kocham brukselkę, więc nie mogłam się NIE skusić. Mogłam jednak nie pomijać słodzenia „nadzienia”, bo wyszło trochę zbyt wytrawne. Niemniej ciekawa propozycja.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s