Tofu w sosie imbirowo-ananasowym

Zwykły wpis

Kolejny korzenny przepis, mam nadzieje, że jeszcze nie ostatni w ramach Korzennego Tygodnia. Tym razem tofu w pikantno-słodkim sosie. Moim skromnym zdaniem bardzo smaczne 🙂 Musiałam wykorzystać pozostały domowy sos BBQ i w ten sposób narodził się poniższy pomysł

Składniki (na 2-3 porcje)

  • 1.5 kostki tofu (kostka 200g)
  • szklanka sosu barbecure
  • pół puszki ananasa
  • 1.5 łyzki startego świeżego imbiru
  • 3 łodygi selera naciowego

Przygotowanie

Czytałam gdzieś, że do tego typu potraw dobrze jest zamrozić tofu na jakiś czas, a potem rozmrozić, żeby miało bardziej zwartą strukturę. Tak też zrobiłam, ale szczerze mówiąc nie zauważyłam jakiejś wielkiej różnicy. Więc jeśli macie w miarę twarde i zwarte tofu, nie ma potrzeby bawić się w zamrażanie. Ja lubię np tofu Provity do takich celów, Polsoja robi zdecydowanie miększe, które z kolei lepiej sie nadaje do szejków, budyniów itp.

No więc tofu kroimy w kostkę. Sos barbecue miksujemy z imbirem, ananasem i paroma łyżkami syropu z puszki. W naczyniu żaroodpornym mieszamy tofu z sosem. Przykrywamy, wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika, dokładamy pokrojone w cienkie platerki łodygi selera, mieszamy i pieczemy jeszcze 15 minut, tym razem już bez przykrycia. Podajemy z brązowym ryżem. Przed podaniem można udekorować dodatkowymi kawałkami ananasa, jakąs zieleniną (pasowałaby mi tu świeża kolendra, ale akurat nie było w sklepie) albo kiełkami.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s