Trufle mocno imbirowe

Zwykły wpis

Propozycja dla wielbicieli pikantnych słodyczy, typu czekolada 90% z chili itp. 🙂 Są bardzo mocno imbirowe, obtoczone w pikantnym kakao. Ale jeśli chcecie, żeby np. smakowały dzieciom, bardzo łatwo je złagodzić. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Są świetne jako deser albo szybka przegryzka niezawodnie poprawiająca humor 🙂

Składniki (na 10 trufli)

  • szklanka orzechów nerkowca
  • 200 g suszonych fig (całe opakowanie, ok. 10 sztuk)
  • łyżka mielonego imbiru
  • szczypta kardamonu
  • duża szczypta soli
  • sok z połowy cytryny

Do obtoczenia

  • łyżka kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta chili

Przygotowanie

W blenderze miksujemy nerkowce, dosyć drobno, ale nie na proszek. Przesypujemy do miseczki. Figi kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera wraz z imbirem, sokiem z cytryny i solą. Miksujemy przez chwilę, dodajemy nerkowce i miksujemy na wysokich obrotach przez jakieś pół minuty. Z masy formujemy mokrymi dłońmi kulki wielkości mniej więcej orzechów włoskich. Jeżeli masa jest zbyt krucha, żeby uformować kulki, dolewamy ok. łyżkę wody i miksujemy jeszcze przez chwilę. Składniki posypki mieszamy w małej miseczce i rozsypujemy na stolnicy, desce do krojenia, dużym talerzu itp. Gotowe trufle obtaczamy w posypce. Przechowujemy w lodówce. Można również zawinąć każdą osobno w folię spożywczą i zamrozić.

Jeżeli chcecie przygotować trufle w łagodniejszej wersji, zmniejszcie ilość imbiru dodanego do masy. Do obtoczenia można użyć cynamonu, kakao z cukrem, wiórków kokosowych albo jakiejś kolorowej posypki ze sklepu (uwaga: różowe i czerwone barwniki spożywcze często zawierają koszenilę czyli substancję otrzymywaną z mielonych owadów, więc nie są wegańskie).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s