Korzenna kokosowa tarta kalafiorowa

Zwykły wpis

Kiedy przychodzi jesień, wkraczam w fazę korzenną 🙂 Masowo konsumuję cynamon, kardamon, imbir itp. Koledzy w pracy mówią, że każdy mój obiad pachnie jak piernik 😉 Dlatego kiedy dowiedziałam się o akcji Korzenny Tydzien 2011, postanowiłam przyłączyć się do zabawy. Dzisiejszy przepis ma nutę korzenną, ale to zdecydowane odstępstwo od moich „standardowych” ciasteczek imbirowych, czy curry na 117 sposobów 😉 Chociaż może i one się pojawią, jeśli czas mi pozwoli.

Jak już gdzieś pisałam, nie jestem nie byłam fanką kalafiora 😉 Ale powoli chyba się nią staję. Wyprodukowałam taką oto tartę – z kalafiorem pieczonym w korzennych przyprawach i kokosową nutą nadzieniu. Kalafior jest chrupiący, a masa łagodna w smaku, kremowa i ma naprawdę „autentyczny” śmietankowy smak, który bardzo mnie ucieszył, chociaż nie wiem do końca, skąd się wziął 😉 Może to efekt użycia mleczka kokosowego. Poza tym świetnie jej sie mieszka w lodówce. Jadłam ją 5 dni (czekałam z przepisem na początek Korzennego Tygodnia :)) i codziennie była lepsza. Aż żałuję, że się skończyła. Powtórka niebawem 🙂

Składniki

Pieczony kalafior

  • jeden średni kalafior
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka ostrego curry
  • łyżka przyprawy garam masala
  • łyżeczka kurkumy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka syropu z agawy
  • 2 szczypty soli
  • odrobina czosnku w proszku
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3-1/2 szklanki oliwy
  • ok 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli.

Nadzienie

  • 2 kostki tofu (po 180g)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 szczypty soli
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżeczka gałki muszkatałowej

Oprócz tego

  • opcjonalnie garść orzechów nerkowca do dekoracji

Przygotowanie

Kalafiora dzielimy na różyczki, w dużej misce mieszamy z oliwą, wszystkimi przyprawami, syropem z agawy i sokiem z cytryny. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach. Co 10 minut mieszamy, żeby wszystkie kawałki mniej więcej równo się upiekły. Kalafiora można przygotować dzień wcześniej.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę oliwy. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód i brzegi natłuszczonej formy do tarty. Podpiekamy ok. 15 minut w 200 stopniach.

Wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Wszystkie składniki nadzienia miksujemy na jednolitą masę. Na podpieczony spód wykładamy kalafiora a na niego masę z tofu. Na wierzchu można ułożyć orzechy nerkowca. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut, przy czym na ostatnie 10 minut dobrze jest przestawić piekarnik na opcję „wierzch i spód”. Przed podaniem studzimy jakieś 10 minut. Do tarty pasuje jakaś lekka sałatka, może z dressingiem sezamowym albo curry 🙂

Reklamy

3 responses »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s