Kremowe „pesto” z fasoli i prosta sałatka na lunch

Zwykły wpis

Bardzo lubię smak pesto. Mniej lubię to, że jego głównym składnikiem jest oliwa. Ja wiem, że dobre tłuszcze, witaminy itp. itd. Ale osobiście, jak jem np. makaron albo sałatkę z pesto, nie żałuję sobie sosu. Żałuję natomiast, kiedy pomyślę, że właśnie zjadłam np. 1/3 szklanki oliwy, czyli plus/minus (raczej plus ;)) 600 kcal samego sosu, a do tego jeszcze makaron. Nie jestem fanatyczką diet, która liczy kalorie w każdym kęsie i odlicza ziarenka ryżu, ale jednak zwracam uwagę na to co i ile jem. I owszem, czasem zjem bombę kaloryczną, ale staram się nie robić tego codziennie 😉

A ten sos, znaleziony na blogu Oh She Glows, to pesto, które można jeść codziennie, a nawet dwa razy dziennie, dopóki Wam się nie znudzi i nie mieć żadnych wyrzutów sumienia 🙂

Składniki

  • Szklanka ciasno upakowanych liści bazylii (u mnie to były prawie 3 krzaczki)
  • Puszka białej fasoli
  • 1 duży lyb 2 mniejsze ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól do smaku

Przygotowanie

Czosnek przecisnąć przez praskę albo posiekać, fasolę odsączyć, wszystko zmiksować. Gotowe 🙂

Sos jest mocno czosnkowy, dosyć gęsty, więc nadaje się jako pasta do kanapek. Świetny jest też do makaronu (jak to pesto ;)). Można np. ugotować porcję pełnoziarnistego makaronu, odcedzić i wrzucić z powrotem do gorącego garnka. Do tego dodać dwie kopiaste łyżki sosu (ok. pół szklanki), wymieszać i dorzucić kilka pomidorków koktailowych przekrojonych na połówki. I mamy szybki, zdrowy, kolorowy obiad.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s