Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami

Zwykły wpis

Brukselka, podobnie jak szpinak, służy do straszenia dzieci w przedszkolu 😉 Do dziś pamiętam swoją przedszkolną grupę pięciolatków płaczącą nad talerzami z niemiłosiernie wymamłanym, rozgotowanym na amen i zupełnie niedoprawionym szpinakiem, który smakował chyba nie lepiej niż gdby na obiad podano gotowaną zawartość przedszkolnego trawnika 😛 Podobne wspomnienia mam w związku z brukselką – zupa „jarzynowa” z pływającą w niej jakąś szaro-zdechłą zieleniną o konsystencji… hmmm… lepiej nie mówić.

Do szpinaku już dawno się przekonałam, natomiast brukselkę omijałam szerokim łukiem, choć to takie sympatyczne warzywko 😉 Jakiś czas temu trafiłam na nią w warzywnym curry, które jadlam na mieście i o dziwo nie smakowała jak papka z trawy. Pamiętam nawet, że zdziwiłam się, że brukselka, jak widać, może być smaczna. Pomyślałam, żeby coś kiedyś z niej ugotować, ale potem jakoś zapomniałam i tak minął rok z hakiem. Parę dni temu trafiłam na artykuł pod wdzięcznym tytułem Nie morduj brukselki, właśnie o tym, że gotowana brukselka smakuje jak niewiadomoco, a jeśli się ją odpowiednio przyrządzi, może być pyszna. Tam też znalazłam przepis na dzisiejsze danie. Co prawda „ich” brukselka była smażona, ale że miałam akurat nagrzany piekarnik, to ja swoją upiekłam i też jest super 🙂 Nieskromnie powiem, że zawartość powyższego zdjęcia wraz z dodatkami wciągnęłam jednorazowo, ale jeśli podacie tę sałatkę (?) jako dodatek, spokojnie starczy na dwie porcje.

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje)

  • ok 400 g brukselki
  • 2 łyżki oliwy
  • duży ząbek czosnku
  • garśc orzechów laskowych (myślę, że włoskie też będą dobre)
  • garść suszonej żurawiny
  • szczypta soli (użyłam gruboziarnistej, co dało fajny efekt, ale oczywiście może być też „normalna”)
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie

Bruskelkę opłukać, zdjąć zewnętrzne listki, obciąć korzonki. Główki przekroić na pół „pionowo”. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, żurawinę i orzechy. Wymieszać i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s