Twarożek z tofu

Zwykły wpis

Banalny i szybki przepis na smaczne śniadanie. Wygląda „jak żywy”, w smaku trochę czuć tofu, ale mnie osobiście to nie przeszkadza. Najlepszy jest, kiedy pomieszka przez noc w lodówce, żeby smaki mogły się przegryźć. Wtedy też posmak tofu staje się mniej wyczuwalny, można więc zrobić go np wieczorem i zjeść rano na śniadanie.

Składniki

  • Kostka tofu naturalnego
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • Sok z połowy cytryny (lub więcej, do smaku)
  • sól i pieprz do smaku (sporo)
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 3 posiekane rzodkiewki
  • można dodać też drobno pokrojoną paprykę

Przygotowanie

Tofu kruszymy i miksujemy z mlekiem i sokiem z cytryny na nie całkiem kremową masę (o konsystencji białego sera). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze się sprawdza też „przyprawa do twarożku” Kamisa. Dodajemy szczypiorek i posiekane rozdkiewki i/lub paprykę. Mieszamy i wcinamy z chlebem razowym.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s