Kremowe ciasto dyniowe

Zwykły wpis

Ciasto zrobiłam na podstawie tego przepisu. W smaku jest genialne. Jak delikatny piernikowy sernik, po prostu rozpływa się w ustach. Jedyna jego wada to to, że z racji kremowej konsystencji (pod względem „gęstości” przypomina tiramisu) nastręcza trochę kłopotów przy przekładaniu na talerzyki. Ale jak się dobrze postarać, to da radę 🙂 Przy tym jest superproste 🙂 Polecam.

Składniki

  • 2 szklanki pure z dyni
  • trochę ponad pół szklanki mąki
  • 1.5 szklanki mleka roślinnego
  • kostka tofu naturalnego (180g)
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej (gotowe mieszanki do piernika, grzańca itp.)
  • łyżka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po garści rodzynek i pokruszonych orzechów włoskich

Przygotowanie

Dzień wcześniej upiekłam małą dynię hokkaido (wielkości dużego grejpfruta). Umyłam, wypatroszyłam, pokroiłam na kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalałam ok. 1 cm wody i piekłam przez godzinę, a potem zostawiłam w gorącym piekarniku, żeby „doszła”. Następnego dnia rano zmiksowałam dynię w blenderze. Wyszły akurat ok. dwie szklanki dyniowej pulpy.

Dalsza część przygotowania to banał. Wszystkie składniki, oprócz rodzynek i orzechów, miksujemy na jednolitą masę. Wrzucamy rodzynki i orzechy, mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia. Pieczemy 1h 10 min. w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny albo na całą noc.

Reklamy

3 responses »

    • Wypróbuj koniecznie 🙂 Ciasto było hitem spotkania rodzinnego na wszystkich Świętych. Moja tesciowa nie mogła się nachwalić mojego „wynalazkowego” (jej określenie ;)) jedzenia. Layout niestety nie jest moim dziełem, ale dziękuję, tez mi się bardzo podoba 😉

  1. Pingback: Festiwal Dyni 2011 - podsumowanie « Bea w Kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s